Przeszczep tłuszczu
Zabieg polega na odsysaniu tkanki tłuszczowej z miejsc, w których występuje jej nadmiar (brzuch, okolica lędźwiowa).
Tłuszcz jest selekcjonowany i przygotowywany a następnie, z zastosowaniem specjalnej kaniuli, przeszczepiany w miejsce docelowe.
Własny tłuszcz jest jednym z lepszych materiałów wypełniających ciało. Przede wszystkim, jako własna tkanka jest bardzo bezpieczny. Ogromną zaletą własnego tłuszczu jest także to, że umożliwia nie tylko modelowanie owalu twarzy, ale również dzięki zawartości komórek macierzystych, stymuluje regenerację i odmładza skórę.
Przygotowanie do zabiegu
Zastosowany rodzaj znieczulenia zależny jest od decyzji lekarza, stanu zdrowia pacjenta i indywidualnych wskazań, ale zwykle zabieg wykonywany jest w znieczuleniu miejscowym. Dwa tygodnie przed zabiegiem nie należy przyjmować aspiryny oraz innych leków zawierających kwas acetylosalicylowy i jego pochodne (np. Pyralgina, Ketonal, Ibufen, Ibuprofen, Majamil itp.), można przyjmować jedynie Paracetamol. W celu zmniejszenia zasinień zalecamy zażywać Rutinoscorbin przez 3 tygodnie przed zabiegiem (2 tabletki 3 razy dziennie). Przed operacją należy starannie usunąć makijaż.
Efekty
Pierwsze efekty zabiegu są widoczne od razu po jego wykonaniu, jednak ostateczny rezultat można zobaczyć po około 7-10 dniach, kiedy znikną pozabiegowe opuchnięcia i zasinienia. Dzięki zabiegowi skóra nabiera naturalnego efektu wypełnienia, zostaje wygładzona, spłycone zostają zmarszczki, wypełnione zagłębienia a policzki zyskują wymodelowany kształt. Ze względu na zawarte w tkance tłuszczowej komórki macierzyste, przeszczepy tkanki tłuszczowej nie tylko trwale wypełniają zwiotczałe tkanki, lecz także powodują ich intensywną regenerację.